Kars'ta Bir Kış Masalı

- KIŞIN EN GÜZEL VAKTİNDE KARS -

Rus evleri – Kale içi - Sarıkamış ~ Ani Kenti ~ Çıldır Gölü – Boğatepe (Zavot) Köyü

Rehber: Okay Deprem


24 Şubat 2019 Pazar: Sabiha Gökçen Havalimanı İç Hatlar Terminalinde sabahleyin saat 06.30’da buluşma. Saat 08.00’de Kars’a doğru uçağımız kalkıyor. İki saatlik uçuş sonrası Kars Harakani Havalimanına varış ve otelimize transfer. Otele yerleşmeden ve kısa bir dinlenmeden sonra Kars kale içi ve Rus evleri bölgesini kapsayan şehir turuna çıkıyoruz. Öğlen yemeğimizi Kars merkezde yiyoruz. Akşam yemeğimizi ise yöresel yemeklerin sunulduğu bir restoranda alacağız. Canlı yöresel müzik performansı da geceye renk katacak. Yemek sonrası otelimize dönüş. Geceleme otelimizde.

 

25 Şubat 2019 Pazartesi: Otelimizdeki kahvaltı sonrası Ani Orta Çağ kenti ile bugünkü gezimize başlıyoruz. Şehir merkezine 48 km. uzaklıkta, Arpaçay boyunda bulunan ören yeri 961-1045 yılları arasında Pakraduni Hanedanlığı'nın başkenti olmuştur. “1001 Kilise Şehri” veya “40 Kapılı şehir” diye de adlandırılan Ani Antik kenti 2016'da UNESCO Dünya Mirası Listesine dâhil edilmiştir. Öğleden sonra ise Sarıkamış’a geçiyor ve ilk olarak ünlü kayak tesislerine tırmanıyoruz teleferik ile. Dağda öğle yemeğimizi alıyoruz. Türkiye'nin önemli kış turizm bölgelerinden birini gördükten sonra Sarıkamış merkezde Çar 2. Nikolay’ın Av Köşkü ile dönüşte Sarıkamış anıtını görüyoruz. Akşam Kars’ın geleneksel lezzeti Kaz Eti menülü bir yemek alacağız. Geceleme otelimizde.

 

26 Şubat 2019 Salı: Kahvaltı sonrası Sarıkamış Savaş Müzesi ile Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağını ziyaret ederek şehir turumuzu tamamlıyoruz. Türkiye'nin Kafkasya'ya açılan kapısı konumundaki kent 1768 metreyi bulan rakımı ile ülkemizin en yüksek yerleşim yerlerinden biridir. Geçtiği zengin tarihsel süreçler arasında Urartu, Pers, Selçuklu ve Osmanlı dönemleri başlıca önem arz etmektedir. Şehrin toplumsal yapısı çeşitli etnik grupların kültürel gelenekleriyle harmanlanmış ve bu sayede yörede zengin bir folklor ve şive ağız çeşitliliği oluşmuştur. Öğleyin Çıldır Gölüne doğru hareket ediyoruz. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan göl Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük ikinci gölüdür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutmasından dolayı kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır. Hava şartlarının uygun olması durumunda göl üzerinde Atlı Kızak turu yapacak ve balık tutacağız. Öğlen ise balık menülü bir öğle yemeği alacak ve ardından Kars'a döneceğiz. Bu akşam veda yemeğini yöresel yemeklerin sunulduğu bir restoranda alacağız. Geceleme Otelimizde.

 

27 Şubat 2019 Çarşamba: Kahvaltı sonrası bavullarımızla otelden hareket. Bugün ilk olarak Büyük Boğatepe Köyüne gidiyoruz. Eski adı Zavot olan köy, ilk olarak ‘93 Harbi’nden sonra Kars bölgesine yerleştirilen Malakanlar'ın köylerine yaylalık olarak tahsis edilmiştir. 1880’lerde Kars’ın on ayrı köyünde, İsviçreli peynir ustalarının girişimiyle gravyer peyniri imalathaneleri kurulur. Bu köylerden birisi de Rusça’da fabrika anlamına gelen Zavot yani 1930’lardan sonraki adıyla Boğatepe Köyüdür. Burada ilk olarak, muazzam zenginlikte bir köy kahvaltısı sofrasına oturacağız. Sonrasında köyün ve Türkiye’nin ilk ve tek Peynir Müzesini ziyaret edip, gravyer başta olmak üzere farklı kaşar peynirlerinin mandıralarını yerinde görerek üretim süreciyle ilgili bilgiler alacağız. Gezilerin ardından ise arzu edenler Kars Gravyeri ve Kars Kaşarı satın alabilirler. Keyifli ziyaretlerin ardından aracımızla Kars Havalimanına transfer. Saat 15.45’te Kars'tan hareket. İki saatlik rahat uçuş sonrası akşam saatlerine doğru İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na varış. Gezimizin sonu.  

 

Not: Aynı gezi programı 1 Mart Cuma ile 4 Mart Pazartesi günleri arasında tekrarlanacaktır.